Redactie ZigZag Travel

Prima eclipsă a anului 2018, o eclipsă totală de Lună, se produce la 31 ianuarie şi este vizibilă și în România.

Fenomenul este vizibil în nord-estul Europei, Asia, Australia, nord-estul Africii, nordul Americii, nord-vestul Americii de Sud, Oceanul Pacific, Oceanul Atlantic, Oceanul Indian şi Antarctica.

Eclipsa de lună din 31 ianuarie este prima eclipsă de Lună Albastră din ultimii 150 de ani. Este vorba despre un fenomen inedit care s-ar mai putea produce tocmai în 2028, anunță Space.com.

Eclipsa de lună de pe 31 ianuarie va fi prima dintre cele două care se vor produce în cursul anului 2018 și este specială deoarece va avea loc într-o zi în care pe cer va fi Lună Albastră. Aceasta este denumirea populară dată celei de-a doua luni pline care se produce în cursul aceleiași luni.

Eclipsa începe la 12 h 51 m, când Luna nu a răsărit încă pe teritoriul ţării noastre, având faza maximă la 15 h 30 m. În România devine vizibilă doar când Luna începe să iasă din umbra Pământului după 17 h 11 m. Eclipsa se încheie la 18 h 09 m.

Tot pe 31 ianuarie, se va produce la 15 h 25 m faza de Lună Plină, denumită “Lună albastră”, folosită pentru a face referire la Luna Plină care se produce de două ori în cadrul aceleiaşi luni calendaristice. Potrivit acestui calcul, în 2018 “Luna albastră” se produce de două ori, pe 31 ianuarie şi, respectiv 31 martie, potrivit www.moongiant.com.

Pe parcursul anului 2018 din Romania se vor putea observa două eclipse, ambele fiind de Lună. A doua eclipsă de Lună din 2018 va fi totală şi se va produce la 27/28 iulie 2018, fiind va fi vizibilă în întregime de pe teritoriul ţării noastre, din Europa, din Africa, din Asia, din Australia, din sudul Americii de Nord, din America de Sud, din Oceanul Pacific, din Oceanul Atlantic, din Oceanul Indian şi din Antarctica.

 
 
 

Pârtia de schi din staţiunea Covasna va fi deschisă publicului începând de vineri, potrivit Agerpres.

În judeţul Covasna se mai poate schia pe pârtia de la Valea Mare, nu departe de oraşul Întorsura Buzăului, realizată printr-o investiţie privată. Aceasta are o lungime de aproape 600 de metri, este dotată cu un schi-lift cu 70 de locuri şi instalaţie de nocturnă și tunuri de zăpadă.

De asemenea, se schiază în staţiunea Şugaş Băi, aflată la aproape zece kilometri de municipiul Sfântu Gheorghe, pe o pârtie în lungime de 250 de metri, amenajată de Primărie, dotată cu teleschi şi instalaţie de nocturnă.

La Şugaş Băi, turiştii au la dispoziţie un centru de închiriere a echipamentelor de schi şi snowboard, un bar, instructori de schi, precum şi curse periodice de transport de la şi către Sfântu Gheorghe. Tot aici există un centru spa cu două bazine, unul cu apă rece şi unul cu apă caldă, băi turceşti, saune finlandeze şi o sală de fitness, construit din fonduri europene prin proiectul ‘Drumul apelor minerale’.

 
 
 

Numită adesea „Mocăniţa de pe Valea Vaserului“, Calea Ferată Forestieră din Vişeu de Sus se află chiar în nordul României, la graniţa cu Ucraina şi reprezintă o bogăţie atât din punct de vedere tehnic, cât şi cultural. Pe o rută de aproape 60 kilometri distanţă circulă – pe lângă locomotive Diesel – până astăzi locomotive cu abur înfocate cu lemn, lucru prin care CFF Vişeu de Sus (prescurtare de la Calea Ferată Forestieră) devine cunoscută în întreaga lume ca fiind ultima cale ferată forestieră adevărată, care funcţionează cu abur.
Linia care a fost construită dupa ecartamentul austro-ungar de 760mm, duce într-o vale de o sălbăticie fermecătoare, de-a lungul râului Vaser, peste poduri şi prin tunele. Calea ferată trasează o zonă împădurită enormă, unde nu există drumuri sau sate, ci este locuită doar de urşi şi lupi.
Utilizarea resurselor de lemn de pe Valea Vaserului s-a iniţiat de la începutul sec. al XVIII-lea, sub imperiul austro-ungar. Coloniştii vorbitori de limba germană au pătruns primii în pădurile virgine şi cu ajutorul plutăritului au adus lemnul tăiat la gaterele din Vişeu de Sus.
În 1932 s-a început construcţia la Calea Ferată Forestieră, care în comparaţie cu plutăritul însemna un enorm progres tehnic.
Căile ferate forestiere s-au răspândit în acea vreme în toată Europa, în special în zona carpatică. Principiul lor de funcţionare era simplu: urmând cursul râului, a fost necesară o rază îngustă a curbelor (de aceea calea ferată are ecartament îngust); era în aşa fel organizat încât trucurile goale pentru lemn erau trase de locomotivele mici în sus, pe când trenurile cu mare încărcătură coborau la vale, înspre gater, doar din când în când ajutate de locomotive şi înfrânate.
Deşi în majoritatea ţărilor europene, cel mai târziu după anul 1945 căile ferate forestiere au fost înlocuite cu drumuri forestiere, în România acestea s-au menţinut destul de mult.
În 1970 administraţia silvică publică se practica pe o distanţă de peste 3000 km, până în anul 1986 România chiar a mai fabricat noi locomotive cu abur pentru căile ferate forestiere şi în 1989 încă au mai existat peste 15 căi ferate forestiere cu puţin peste 1000 km de şină.
Schimbările economice de după ’90 au avut efecte fatale asupra CFF-urilor naţionale de atunci: pe parcursul a câtorva ani au fost toate scoase din funcţiune, demontate, locomotivele şi vagoanele date la fier vechi sau vândute. Singura cale ferată forestieră care astăzi mai funcţionează este Mocăniţa de pe Valea Vaserului. Ea îşi îndeplineşte până astăzi scopul său iniţial de cale ferată forestieră, transportul lemnelor.
Exploatarea feroviară este realizată din anul 2003 de firma română R.G.Holz Company S.R.L., căreia îi aparţine de asemenea şi suprafaţa depoului şi majoritatea vagoanelor şi locomotivelor. La fel ca şi înainte, calea ferată şi o mare parte din pădurile de pe Valea Vaserului sunt în proprietatea statului.

Ziua națională a României a fost între 1866-1947 ziua de 10 mai, apoi, între 1948-1989, ziua de 23 august. Prin legea nr. 10 din 31 iulie 1990, promulgată de președintele Ion Iliescu și publicată în Monitorul Oficial nr. 95 din 1 august 1990, ziua de 1 decembrie a fost adoptată ca zi națională și sărbătoare publică în România. Această prevedere a fost reluată de Constituția României din 1991, articolul 12, alineatul 2. Opoziția anticomunistă din România a pledat în 1990 pentru adoptarea zilei de 22 decembrie drept sărbătoare națională, fapt consemnat în stenogramele dezbaterilor parlamentare.

 

 

Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, a depus în ziua de 10 mai 1866 jurământul în fața adunării reprezentative a Principatelor Române Unite. În amintirea acestui eveniment, la 10 mai 1877, tot el a proclamat în fața parlamentului independența de stat a României. În data de 14 martie/26 martie 1881camerele reunite ale parlamentului au votat transformarea țării din Principat în Regatul României. Pentru a marca evenimentul, ziua națională sărbătorită pe 10 mai 1881, a fost una din cele mai spectaculoase serbări din istoria României.

După abdicarea forțată a regelui Mihai I în data de 30 decembrie 1947, Camera Deputaților a adoptat legea nr. 363 din 1947, prin care a proclamat Republica Populară Română. Ziua de 23 augusta fost adoptată drept sărbătoare de stat, sub numele de ziua insurecției armate antifasciste, începutul revoluției populare în România, cu referire la întoarcerea armelor împotriva Germaniei naziste și arestarea guvernului condus de Ion Antonescu în anul 1944.

În anul 1990, după revoluția anticomunistă din 1989, parlamentul dominat de FSN a refuzat propunerea venită din partea opoziției, de a adopta ziua de 22 decembrie drept sărbătoare națională a României. Pe fondul confruntărilor interetnice de la Târgu Mureș din martie 1990 și a mineriadei din 13-15 iunie 1990, Parlamentul României a adoptat la 31 iulie 1990 legea nr. 10 din 1990, prin care a fost abrogată Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 903 din 18 august 1949 privind declararea zilei de 23 august ca sărbătoare națională și a proclamat în locul ei ziua de 1 decembrie drept sărbătoare națională. Legea 10 din 1990 nu precizează semnificația sau motivul alegerii zilei de 1 decembrie drept zi națională a României.

Legea adoptată în 1990 de parlamentul dominat de FSN și promulgată de Ion Iliescu a avut în vedere pe de o parte combaterea simpatiilor legate de tradiția monarhică a României, cu sărbătoarea națională istorică pe 10 mai, dar și contracararea solicitării opoziției anticomuniste, de adoptare a zilei de 22 decembrie drept sărbătoare națională.

Alegerea zilei de 1 decembrie, deși neexplicit, a făcut trimitere la unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu România în 1918, respectiv la Proclamația de la Alba Iulia, care a avut loc la 1 decembrie 1918. Alegerea acestei zile ca sărbătoare națională a României a fost văzută drept un afront adus minorității maghiare din România, pentru care ziua de 1 decembrie a însemnat o pierdere politică.

Prima zi națională de 1 decembrie, ale cărei festivități centrale s-au desfășurat în 1990 la Alba Iulia, a fost marcată de polarizare politică, discursul lui Corneliu Coposu, liderul de atunci a obiectivei anticomuniste, fiind întrerupt în mai multe rânduri de huiduieli. Petre Roman, primul ministru de atunci, s-a arătat încântat de întreruperea repetată a discursului liderului opoziției, ceea ce l-a făcut pe președintele Ion Iliescu să-i dea un semn cu mâna pentru ca să înceteze, gest filmat și difuzat pe larg de mass media.

Pensiunile si hotelurile de pe Valea Prahovei, unde administratorii domeniilor schiabile au pregatit deja o parte din partii pentru iubitorii acestui sport, sunt ocupate aproape in totalitate pentru minivacanta de 1 Decembrie, turistii platind intre 50 de lei pe noapte/persoana si cateva sute de euro/persoana pe sejur, scrie Agerpres. 

 

Situatii similare se inregistreaza si in alte statiuni montane, unde, pe langa practicarea sporturilor de iarna, au petreceri cu muzica populara, foc de tabara si mese cu mancaruri traditionale ori acces nelimitat la spa, piscina sau jacuzzi.

Cei care vor ramane acasa vor putea sa-si petreaca timpul liber fie pe patinoarele amenajate in oras, fie la Targurile de Craciun, care isi asteapta vizitatorii cu produse traditionale de sezon.

 

  • BRASOV

Partiile din partea superioara a Masivului Postavarul vor fi deschise in minivacanta de 1 Decembrie, dupa ce stratul de zapada a crescut in urma ninsorilor cazute in ultimele zile, anunta intr-un comunicat biroul de presa al Primariei Brasov.

 

De joi, 31 noiembrie, se va putea schia pe urmatoarele partii: partea superioara a Lupului si Drumului Rosu, Kanzel si Doamnei. Tot de joi vor fi puse in functiune si instalatiile pe cablu, telegondola si telescaunul Ruia.

La Predeal nu se va putea schia, dar pentru saniute exista un strat de zapada suficient. 

Chiar daca nu se schiaza, telescaunul Clabucet va functiona intre orele 9.00-16.00, a precizat directorul Centrului National de Informare Turistica din statiune, Catalin Campeanu. 

 

  • PRAHOVA

Peste 90% din locurile de cazare existente in statiunile de pe Valea Prahovei sunt ocupate pentru minivacanta de 1 Decembrie, turistii urmand sa beneficieze de petreceri cu muzica populara, foc de tabara si mese cu mancaruri traditionale, dar si de zapada si posibilitati de practicare a sporturilor de iarna.

Potrivit reprezentantilor centrelor de informare turistica din Sinaia si Azuga, locurile de cazare in aceste statiuni s-au epuizat pentru perioada vizata, iar in Busteni gradul de ocupare este de 80%.

Preturile la cazare au oscilat intre aproximativ 50 de lei pe noapte/persoana si cateva sute de euro/persoana pe sejur, in functie de unitatea de cazare si facilitatile oferite de aceasta.

Turistii care isi vor petrece minivacanta de 1 Decembrie pe Valea Prahovei vor avea parte de petreceri cu muzica populara, foc de tabara si mese cu mancaruri traditionale.

In ceea ce priveste practicarea sporturilor de iarna, autoritatile din Sinaia au anuntat ca joi se deschid cinci partii de altitudine, respectiv Laptici 1, Laptici 2, Varianta, Valea Dorului 1 si Valea Dorului 2, stratul de zapada masurand 50-60 de centimetri.

De asemenea, la Busteni se va putea schia pe partia de incepatori din Fun Park-ul situat la baza domeniului Kalinderu, iar in weekend, cel mai probabil se vor putea practica sporturi de iarna pe partia Kalinderu 1, a precizat reprezentantul Centrului de Informare Turistica, Mihai Colesi.

La Azuga, vor fi deschise partiile de incepatori de la Sorica si Cazacu, iar cei care vor dori sa practice sporturi de iarna pe partiile mari o vor putea face, insa in masura posibilitatilor, in conditiile in care stratul de zapada nu este unul de calitate, a precizat reprezentanta Centrului de Informare Turistica din statiune, Ligia Constantinescu.

 

  • HARGHITA

Turistii care au ales sa-si petreaca minivacanta de 1 Decembrie in Harghita sunt asteptati cu oferte diverse, de la vizitarea salinei Praid, pana la petreceri in aer liber, tratament la spa sau centre wellness, ori plimbari cu snowmobilul. 

Una dintre cele mai cautate statiuni din judet pentru aceasta minivacanta este Baile Tusnad, unde aproape toate locurile de cazare au fost ocupate. 

La Baile Tusnad functioneaza si un centru wellness, care este luat cu asalt de turisti.

Acesta dispune de sase bazine - unul pentru copii pana la 4 ani, un jacuzzi, un bazin de inot de 14 pe 7 metri si trei bazine cu apa termala. Unul dintre bazinele cu apa termala se afla in aer liber si este interconectat cu unul din interior. 

De asemenea, turistii au la dispozitie patru saune - finlandeza, turceasca, cu sare si cu infrarosu - un centru de masaj si doua localuri. 

Si in statiunea Baile Harghita turistii sunt asteptati, mai ales ca in zona a nins si doritorii se pot plimba cu snowmobilul si pot face drumetii in aer liber, dar se pot relaxa si la spa.

 

Un alt punct de atractie din Harghita este salina Praid, unde a fost prelungit programul de vizitare, pentru a face fata tuturor solicitarilor.

Potrivit directorului tehnic al salinei, Sebestyen Jozsef, ultima intrare in salina se va putea face la ora 17.00 si nu la 14.50, cum era inainte. 

Turistii care coboara in galeria de vizitare, aflata la 120 de metri adancime, beneficiaza de numeroase facilitati de relaxare, de la spatii de joaca si creatie pentru cei mici, pana la un parc de aventuri, acces gratuit la Internet, un cinematograf sau posibilitatea de servire a mesei. 

Tot la Praid functioneaza si un centru wellness, unde turistii au la dispozitie, printre altele un bazin cu apa termala, cu o concentratie mare de minerale, care se recomanda pentru afectiuni ale aparatului locomotor, afectiuni neurologice cronice periferice, reumatisme cronice sau respiratorii

Centrul wellness de la Praid dispune si de bai cu aburi, saune, masaj sau jacuzzi. 

Daca vremea o va permite, cei care se vor afla in aceste zile in Harghita vor putea si sa schieze, pe una dintre partiile de la Harghita Madaras, in aceste zile facandu-se ultimele pregatiri pentru deschiderea sezonului de schi.

 

  • BISTRITA-NASAUD

Proprietarii de pensiuni si hoteluri din judetul Bistrita-Nasaud nu s-au inghesuit cu oferte pentru turistii interesati sa isi petreaca aici minivacanta de 1 Decembrie, preferand sa mentina tarifele de cazare obisnuite pentru aceasta perioada, fara reduceri sau programe speciale.

Exceptie fac un hotel de cinci stele din municipiul Bistrita si doua pensiuni din zona rurala, care pe site-urile de specialitate au venit cu oferte speciale pentru perioada 30 noiembrie - 3 decembrie.

Astfel, pachetul oferit de hotelul de cinci stele din Bistrita include, la pretul de 555 lei de persoana, cazare pentru trei nopti in regim de demipensiune, cu o cina romaneasca speciala in seara zilei de 1 Decembrie, acces la spa si o seara cu filme romanesti in cinematograful hotelului.

Pentru 500 lei de persoana, turistii pot opta pentru o pensiune din Valea Mare, aflata la poalele Muntilor Rodnei, care ofera cazare pentru trei nopti in regim all inclusive.

 

In Pasul Tihuta, locul in care s-a nascut legenda lui Dracula si care leaga Transilvania de Bucovina, preturile de cazare la pensiuni, pentru trei nopti si mic dejun inclus, se situeaza intre 150 si 220 lei de persoana.

O alta destinatie pentru turisti o poate reprezenta statiunea balneara Sangeorz-Bai, unde o camera dubla la pensiune, fara mic dejun, poate fi rezervata pentru trei nopti la pretul de 250 lei.

 

  • SIBIU

Sibienii si turistii care se vor afla in municipiu, in minivacanta de 1 Decembrie, pot sa-si petreaca timpul in centrul orasului, la Targul de Craciun, unul din cele mai vizitate din tara, sau la Muzeul in Aer Liber din Dumbrava Sibiului.

Cei care vor vizita Muzeul National Brukenthal de Ziua Nationala, au ocazia sa guste, la iesirea din expozitii, dulciuri ale unui producator din zona. 

Pe 1 Decembrie, accesul in Muzeul in aer liber este gratuit. In 1 si 2 decembrie, vizitatorii vor avea o intalnire cu doi pescari lipoveni din satul Mila 23, din Delta Dunarii, care vor pregati bors de peste si peste prajit, ca pe balta, in cadrul unor ateliere culinare organizate la Cherhanaua din Mahmudia. Tot in ziua de 1 Decembrie, incepand cu ora 12.00, la Carciuma din Batrani din Muzeul in Aer Liber, publicul va putea asista la taierea si la 'pomana porcului'. 

Sambata, 2 decembrie, Muzeul Astra organizeaza evenimentul 'Traditii si Cultura Gastronomica din Tara Secaselor', cu participarea comunitatii din localitatea Loamnes, turistii avand posibilitatea sa deguste lichiu cu varza si ceapa si iahnie de fasole cu carnati. De asemenea, Galeriile de Arta Populara din Pavilionul Muzeal Multicultural ofera vizitatorilor posibilitatea de a opta pentru cadouri inspirate din traditiile satului romanesc, de la decoratiuni din paie si panusi de porumb, pana la oale de sarmale, cani pentru vin fiert sau jucarii ecologice

Iubitorii sporturilor de iarna au ocazia de Ziua Nationala sa schieze in singura statiune montana din judetul Sibiu, la Paltinis, la altitudinea de 1.442 de metri. Aici se va deschide, chiar de Ziua Nationala, una din cele sase partii existente in singurul complex de schi si snowboard din Paltinis. Pentru cei care nu au masina, acestia pot ajunge din Sibiu la Paltinis cu autocarul. Drumul dus-intors Sibiu - Paltinis costa 9 lei, iar orarul de circulatie al curselor Sibiu - Paltinis se gaseste pe site-ul www.tursib.ro. 

Programul de pe partia de la Arena Platos din Paltinis, de vineri si sambata, este de la ora 10.00 pana la 21.30, duminica, 3 decembrie, partia este deschisa in intervalul 10.00 - 17.00. Cei care nu au echipament pot inchiria o sanie clasica sau un zipfelbob la pretul de 10 lei pe ora sau 25 de lei pe zi. Copiii platesc 40 de lei, iar adultii, 45 de lei/ zi, pentru inchirierea unui echipament de schi. Pentru inchirierea unui echipament de snowboard, atat copiii, cat si adultii achita 55 de lei pe zi. Cine nu stie sa schieze, poate invata contra sumei de 130 de lei/ora. Pentru urcare teleschi sau telescaun si folosirea partiei pentru o zi tarifele sunt intre 40 si 60 de lei la Arena Platos Paltinis. 

 

Sibienii care doresc sa patineze in minivacanta de 1 Decembrie o pot face in orasul Cisnadie, unde se deschide, de Ziua Nationala, un patinoar de 800 de metri patrati.

Patinoarul va fi deschis in fiecare zi a saptamanii, de luni pana vineri, incepand cu orele 16.00 pana la orele 21:30, iar in weekend va fi deschis de la orele 14.30 pana la 21.30. Taxa de intrare la patinoar este de 5 lei/ora, pentru copii si 10 lei/ora, pentru adulti. Inchirierea patinelor se face pe baza cartii de identitate, iar pretul este de 5 lei/ora.

 

Țarățară, vrem turiști. Din afară să fie și cât mai mulți. Chiar dacă, de la an la an, crește numărul celor care aleg să viziteze România, țara noastră este departe de a fi o destinație cu adevărat luată în seamă de turiștii străini.

Aproape 1,9 milioane de turiști străini au vi­zi­tat România în primele opt luni ale acestui an, în creștere cu 12,3% față de aceeași peri­oadă a anului trecut, arată datele Institutului Național de Statistică, iar majoritatea, aproximativ 1,4 milioane, provin din Uniunea Euro­peană. În termeni de comparație, vecinii de la sud de Dunăre, bulgarii, stau mult mai bine la acest capitol, având în vedere că au reușit să atragă în același interval, ianuarie-august 2017, peste 5 milioane de turiști străini, potrivit portalului de știri bulgar novinite.com.

Chiar dacă nu se conturează (încă) ca o destinație de vacanță propriu-zisă, România atrage din ce în ce mai mulți turiști care vin aici pentru afaceri, congrese, conferințe, cursuri, târguri și expoziții și mai puțin pentru vacanțe. Astfel, anul trecut, 58,5% din cele aproape 2,5 milioane de persoane care au vizitat România au venit aici în scopuri de business, motiv pentru care Bucureștiul, principalul pol economic al țării, a atras anul trecut peste un milion de turiști străini, în creștere cu peste 112.000 față de anul precedent, fiind urmat de Brașov (179.000) și Sibiu (143.000). De altfel, turiștii străini petrec în România destul de puțin timp, în medie de circa 1,9 zile, potrivit datelor din primele șapte luni ale acestui an.

Aproape trei sferturi dintre străinii care au ajuns „pe plaiuri mioritice“ au preferat transportul cu avionul. Este și motivul pentru care traficul aerian, dincolo de călătoriile din ce în ce mai multe pe care le fac românii către destinații externe, a cunoscut o creș­tere exponențială în ultimii ani. Chiar dacă România se află în spatele multor țări din Uniunea Europeană la acest capitol, numărul de pasageri de pe aeroporturile locale a crescut spectaculos în ultimul deceniu, avansând de la 7,8 milioane de călători în 2007 la 16,4 milioane de persoane anul trecut, potrivit ultimelor date de la Institutul Național de Statistică.

Să încheiem însă și cu o dimensiune finan­ciară a turismului românesc: în total, străinii au cheltuit anul trecut 5,9 miliarde de lei în țara noastră, ceea ce înseamnă că fiecare tu­rist extern a „lăsat“, în medie, pentru servi­cii­le locale circa 2.400 de lei.

 

Citeste tot articolul pe NewMoney (www.newmoney.ro): Indicele NewMoney: Crește numărul turiștilor care vizitează România. Ce locuri preferă și câți bani cheltuie străinii

 

Ministerul Turismului intentioneaza sa finanteze construirea unui domeniu schiabil in Muntii Fagaras, ideea fiind inclusa in MasterPlanul de turism.

domeniu se va afla in zona Balea-Capra si se va intinde pe teritoriul a patru comune: Arefu (judetul Arges), Cicanesti (judetul Arges), Albestii de Arges (judetul Arges) si Cartisoara (Sibiu). Deocamdata, proiectul este intr-un stadiu incipient, urmand ca autoritatile locale sa elaboreze documentatia tehnico-economica.

Proiectul se va desfasura prin intermediul unei unitati la nivelul comunei Cartisoara din Sibiu, care este si cea mai mare dintre toate patru. Documentatia tehnico-economica va fi transmisa Ministerului Turismului, acesta urmand sa emita avizele neesare. Ministrul Turismului a solicitat ca aceasta documentatie sa fie elaborata in cat mai scurt timp.

Dobre considera ca zona este potrivita pentru un domeniu schiabil, pentru ca are zapada circa 200 de zile pe an mai ales si pentru ca nu trebuie facute defrisari masive. Va fi cel mai mare domeniu schiabil din Romania, partiile de schi urmand sa masoare in total 150 de kilometri. Ideea construirii unor partii a fost lansata in urma cu foarte multi ani, in 1968, au existat si schite pentru 40 de kilometri de partie.

Reamintim ca obiectivul apare in MasterPlanul de turism, aprobat in ultima sedinta de Guvern. Executivul ar urma sa finanteze integral proiectul din fonduri publice, nu din fonduri europene, fiind calificat "de importanta nationala", potrivit Hotararii de guvern care aproba masterplanul investitiilor in turism.

 

Bătălia de la Mărășești (6-16 august 1917) a fost cea mai importantă operațiune militară desfășurată de Armata Română în timpul Primului Război Mondial. A fost o operațiune complexă, de apărare și menținere a liniei frontului punctată cu numeroase riposte ofensive din partea românilor, în condițiile în care armata rusă era în plină disoluție revoluționară.

Generalul german Curt von Morgen, comandantul Corpului I de Rezerva, consemna în memoriile sale: "Rezistența dușmanului, în special a românilor, a fost neobișnuit de dârză și s-a manifestat prin 61 de contraatacuri ...

 

Citeste tot articolul pe D'ale Craiovei (www.dalecraiovei.ro): Pe aici nu se trece | Centenarul Marii Uniri, Batalia de la Marasesti

O eclipsă parţială de Lună va avea loc luni şi va fi vizibilă timp de aproximativ două ore.

Eclipsa va avea maximul la ora 21.20, când partea de jos a discului selenar va căpăta o culoare portocalie-roşiatică.

Fenomenul va începe la ora 18.49, când Luna încă nu a răsărit.

Luna va intra în penumbra Pământului la ora 20.22, când răsare dinspre orizontul est-sud-est. Din acest moment, eclipsa va putea fi observată şi din România.

Luna va ieşi din penumbra Pământului la ora 22.18, iar eclipsa se va încheia la 23.51.

Potrivit astro-urseanu.ro, următoarea eclipsă totală de lună va avea loc pe 31 ianuarie 2018, însă în România va fi vizibilă parţial

Centrul de Agrement Dunavis va pune la dispozitie:

-Croaziere pe Dunare (Obiective vizitate: Cazanele Mici si Cazanele Mari, Manastirea Mraconia, Statuia lui Decebal, Golful Dubova, Pestera Veterani, Pestera Ponicova, etc.)

-Hidrobiciclete
-Colac Agrement
-Biciclete
-Triciclete electrice
-Ghid autorizat
-Cazare Pensiunea Dunavis *** (camere cu bai proprii si aer conditionat)

 

Contact Centrul de agrement Dunavis - Cazanele Dunarii

Page 1 of 19

Cumpară Brichete din Resturi Vegetale - Combustibil Solid

Gaseste-ne pe facebook

Alba Iulia | Amara | Arad | Azuga | Baile Herculane | Baile Olanesti | Baile Tusnad | Baisoara | Balea Lac | Balvanyos | Bicaz | Borsa | Borsec | Brad | Bran | Brasov | Breaza | Bucuresti | Busteni | Buzias | Campul lui Neag | Calimanesti Caciulata | Campulung Muscel | Campulung Moldovenesc | Cazanele Dunarii | Cavnic | Cheia | Chila Veche | Covasna | Constanta | Cluj Napoca | Costinesti | Craiova | Crisan | Dambovicioara | Deva | Dunavatul de Jos | Durau | Eforie Nord | Eforie Sud | Fagaras | Fundata | Geoagiu Bai | Gura Humorului | Gura Portitei | Gura Raului  | Horezu | Hunedoara | Iasi | Izvorul Rece | Jupiter | Jurilovka | Mahmudia | Mamaia | Mangalia | Medias | Mila 23 | Moeciu de Jos | Moeciu de Sus | Moldovita | Moneasa | Muntele Mic | Murighiol | Navodari | Neptun | Olimp | Oradea | Orsova | Paltinis | Parang | Paraul Rece | Poiana Brasov | Poiana Marului | Poiana Tapului | Polovragi | Praid | Predeal | Putna | Ramnicu Valcea | Ranca | Rasnov | Runcu | Sacele | Sambata de Sus | Saturn | Semenic | Sibiu | Sighisoara | Sinaia | Slanic Prahova | Slanic Moldova | Suceava | Sucevita | Sulina | Sovata | Straja | Timisoara | Timisul de Sus | Tismana | Tulcea | Venus | Vama Veche | Voineasa | 2 Mai | 23 August

Cauta in site

Esti aici !

You are here:ZigZag Travel